Szent Orsolya és társnői – október 21.

A kölni a Szent Orsolya-templom 4. vagy 5. századból származó felirata szerint egy Clematius nevű ember építtette a templomot, azoknak a szüzeknek tiszteletére, akik ezen a helyen szenvedtek vértanúságot.
Szent Orsolya tiszteletének első bizonyságai a 8–9. századból valók.

Legendájának több változata ismert.
Az egyik elmondja, hogy Orsolya egy brit király leánya volt. Szüzességet fogadott és visszautasította egy pogány királyfi kezét. Társnőivel, Aureliával, Cordulával, Cumerával és Kunigundával együtt hajón menekült el Angliából, és a kontinensre érve a Rajnán Kölnig hajóztak. Itt a pogányok, akik éppen ostromolták a várost, elfogták és megölték őket.

E legenda elterjedésére és elfogadására nagy hatással volt Schönaui Szent Erzsébet (1129–1164) ,,kinyilatkoztatása”. Orsolya tisztelete Kölnből kiindulva szinte egész Európában elterjedt. Hogy 11.000 társát említik, ez egy középkori olvasási hibából ered, mert a legenda csak ,,11 M”, azaz tizenegy mártír társáról beszél. Ezt az M-et — ami mint római szám ezret jelent — olvasták ezernek. A 16. században Merici Szent Angéla az általa alapított rendet Szent Orsolya oltalma alá helyezte, ezért orsolyitáknak nevezik őket.

Forrás:
https://archiv.katolikus.hu/szentek/1021.html